Psychologen - Therapeuten - Coaches

Speltherapie

Informatie voor kinderen
(onderaan meer informatie voor ouders)

Soms gebeuren er dingen in het leven van een kind waardoor je je bang, boos of verdrietig voelt. Dat kan door allerlei dingen komen. Het kan zijn dat er iemand van wie je heel veel houdt erg ziek is of dat je gepest wordt op school. Misschien zijn je vader en moeder gescheiden. Misschien voel je je eenzaam of ben je verdrietig omdat je bent verhuisd of omdat je iemand heel erg mist.

speltherapieKinderen weten vaak niet zo goed waardoor zij zich bang of boos of verdrietig voelen. Misschien is dat met jou wel zo. Je voelt je naar, maar het is zo lastig om uit te leggen wat je voelt. Daardoor blijf je met dat nare gevoel rondlopen. Je wilt het kwijt en doet je best het te vergeten, maar je gaat er juist meer last van krijgen. Sommige kinderen gaan er slecht door slapen of krijgen nare dromen. Andere kinderen worden snel boos, hebben vaak ruzie of worden juist stil. Ze vinden het moeilijk om met zichzelf om te gaan of met anderen. Het leren op school wordt soms moeilijk, ze krijgen buikpijn of hoofdpijn. Ze kunnen zich eenzaam voelen of ze zijn bang voor dingen waar andere kinderen niet bang voor lijken te zijn. Soms gaan kinderen - door dat nare gevoel - dingen doen die ze eigenlijk helemaal niet willen doen.

speltherapieKinderen praten vaak niet zo makkelijk over de dingen die ze moeilijk vinden. Kinderen spelen liever. En dat is fijn, want spelen kan helpen. Therapie is een moeilijk woord voor ‘helpen’. Door samen te spelen gaan kinderen zich vaak fijner voelen. Bij speltherapie mag je elke week een uur spelen in de spelkamer. Je mag overal mee spelen. En ik speel graag met je mee, als je dat wilt. Je mag er op rekenen dat ik niet zomaar met anderen zal praten over wat je speelt of wat je mij vertelt. Natuurlijk willen je ouders wel graag weten hoe het met je gaat en hoe ze jou kunnen helpen.
Ik vertel je van tevoren als ik met hen ga praten.

Als je een tijdje naar speltherapie bent geweest, ga je merken dat je steeds beter met de moeilijke dingen om kunt gaan. Je wordt er niet meer zo boos of bang of verdrietig van als eerst. Want spelen helpt. Als we merken dat het beter met je gaat, spreken we samen af wanneer de speltherapie klaar is.
 

Informatie voor ouders

Spel is de taal van het kind. Zoals volwassenen praten over de dingen die ze meemaken, zo speelt het kind zijn ervaringen en gevoelens uit. Door het uiten van zijn emoties in het spel kan het kind gebeurtenissen verwerken en een plaats geven.
Bij kindertherapie wordt het spel als hulpmiddel gebruikt wanneer ingrijpende gebeurtenissen of psychische problemen de ontwikkeling van het kind belemmeren. In het spel kan het kind zich ontspannen. Hij kan in het spel zijn gevoelens, gedachten en wensen uiten en belevenissen naspelen.

Door aan te sluiten bij het spel van het kind, leert de therapeut het kind begrijpen en kan zij het kind ondersteunen bij het uiten en het verwerken van problemen. Tijdens het spel biedt zij het kind de mogelijkheid nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe inzichten te krijgen. Zo kan het kind in de spelkamer veilig experimenteren met nieuw gedrag.speltherapie caritas

Probleemgebieden waarbij kindertherapie kan helpen zijn:

  • Traumatische ervaringen, zoals ziekte, handicap, verlies van een belangrijke persoon, mishandeling of nare gebeurtenissen zoals een ongeluk, pesten of echtscheiding
  • Emotionele problemen, zoals faalangst, te weinig zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld of problemen met het uiten van gevoelens
  • Sociale problemen, zoals moeilijkheden in de omgang met andere kinderen of in de omgang met volwassenen

De therapie vindt plaats in onze spelkamer in Veenendaal. Het kind kan hier met allerlei soorten speelgoed en expressiemateriaal spelen.
Kindertherapie is geschikt voor kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar. Ook kinderen met een verstandelijke beperking kunnen baat hebben bij deze vorm van therapie.

speltherapie playmobiel 

Wachtlijst

Wij werken in principe zonder wachtlijst.